Geschiedenis

Geschiedenis Pekelder Windhonden Ren Club

Op 2 januari 1926 werd in waterhuizen de eerste Windhonden Ren Club van Nederland opgericht en droeg in die tijd de naam Noorder Windhonden Ren Club (N.W.R.C.)

In die tijd werden er op verschillende plaatsen in vooral Groningen en Drenthe windhonden wedstrijden gehouden. Ook in de oorlogsjaren werden er wedstrijden gehouden, en nog verschillende prominente hondenbezitters uit het westen hebben in die jaren voor het eerst kennis gemaakt met de rensport.

In de jaren na de oorlog werden er demonstratie wedstrijden verzorgt door een groot deel van nederland, en eind jaren 50 begin 60 zelfs in Limburg. Hierdoor is in die tijd de Limburgse Windhonden Ren Club ontstaan. Meestal en een gehuurde busje of vrachtwagen werd dan volgeladen met materialen, mensen en honden om de sport te promoten. Soms ging alles zelfs in trein. Enkele namen van promotors uit die tijd, Kraster, Holsteen en Heidekamp die nog steeds zijn vertegenwoordigd binnen de vereniging.

In de tijd werd ook jarenlang de eerste “klassieker” van Nederland gelopen, de grote prijs van Nieuwolde. Hondenliefhebbers kwamen uit hele land om de voor die tijd fantastische prijzen te winnen (1e prijs f 100,00, 2e prijs f. 75,00, 3e prijs f. 50,00 en 4e prijs 25,00) In die tijd was de club ook voor eerst gevestigd in Oude Pekela op een voormalige voetbalveld, na hier enkele jaren te hebben getraind en gerend werden er huizen gebouwd en moest er gezocht worden naar een ander onderkomen. Dit heeft helaas enkele jaren geduurd waardoor het ledental daalde naar 7 leden. Maar deze leden de families Smit, Holsteen, Kamminga en Heidekamp hebben steeds de vereniging draaiende weten te houden, de afdrachten werden keurig betaald en toen er van een instantie meer leden moest komen, gebeurde dit ook binnen enkele maanden, alhoewel de nieuwe leden vaak familie of kennissen van genoemde families hier niets van wisten en misschien nog steeds niet weten dat ze ooit lid zijn geweest. De clubkampioenschappen werden ieder jaar gehouden in het weiland van de heer Heidekamp.

Begin jaren 70 werd er weer een vaste baan gevonden en wel de ijsbaan in Blijham.

Dit was een prima baan, maar had helaas ook zo ze´n nadelen. In het voorjaar was de baan drassig, tegen de tijd dat de baan in goede conditie was, was het meestal bijna juni. De maand waarin altijd de jaarlijkse motorcross op de baan plaats vond.
Als de baan niet te gebruiken was kon er vaak uitgeweken worden naar ijsbanen in Scheemda en Winschoten. In deze tijd kwamen er ook weer verschillende leden terug en kwamen er nieuwe bij. Na verloop van tijd kon er ook hier niet meer worden gerend en ontstond de eerste en grootste zandbaan in Nederland. Rond een recreatieplas in wedderbergen werden klossen gezet, een de honden liepen een rondje door het zand rond de plas, gelukkig voor de honden, draaier en haasbezorger werd er al snel een ander veld gevonden, en wel een voormalige voetbalveld in Wedderveer. Hier werd voor het eerst twee keer per week getraind.

Toen ook dit veld in 1975 voor andere doeleinden gebruikt moest worden kwamen we weer in Oude Pekela, op een veld achter de watertoren, waar onze eerste vaste baan ontstond. De afstand was wellis waar slechts 335 meter, en van de commissie mochten er alleen greyhounds uit de regio noord-oost lopen, maar de bochten waren opgehoogd, de starthok kon blijven staan er was een vaste haasopvang.
Door uitbreiding van de aangrenzende industrie moesten we in 1980 voor de laatste maal verhuizen naar onze huidige baan aan de zaaiweg in Oude Pekela. Met het krijgen van deze prachtige onderkomen werd besloten om de naam te wijzigen in de Pekelder Windhonden Ren Club. In 1981 werden hier de eerste nationale en zelfs internationale wedstrijden gelopen. Inmiddels zijn er al 4 nederlandse kampioenschappen gehouden en het hoogte punt tot dusver is de organisatie van het europees kampioenschap in 1991. Voor 2007 staat wederom de organisatie van een nederlands kampioenschap gepland en in 2008 zelfs de organisatie van het wereldkampioenschap.

De vereniging heeft de afgelopen jaren verschillende kampioenen voorgebracht. Bij de link kampioenen vind u een overzicht van alle kampioenen.

Met dank aan Wubbe Heidekamp voor dit prachtige stukje geschiedenis van onze vereniging.